DESPRE FENOMENUL „GHOSTING„ CU PSIHOTERAPEUTUL ELENA PRAZ


Dacă ai fost vreodată părăsit sau părăsită fără nicio explicaţie, de partenerul de viaţă, află că ai fost victima fenomenului, numit “ghosting” - adică ai avut un partener fantomă.

Este o nouă tendinţă în relaţiile moderne şi se referă la încheierea unei relaţii romantice, brusc, prin întreruperea comunicării.

Problema este că lasă urme adânci asupra persoanei abandonate. Una dintre cauze este relaţionarea virtuală, prin site-uri de întâlniri, reţele sociale sau chiar aplicaţii pentru aventuri. Comunicarea este mult mai rapidă şi mai directă, dar în aceeaşi măsură mult mai superficială.

Sute de oameni se regăsesc în această poveste iar psihologii îi dau fenomenului un nume: ghosting.

Pentru a înțelege cât mai bine acest fenomen, psihoterapeutul Elena Praz a avut amabilitatea de a ne oferii mai multe detalii:

"Se spune că încheierile sunt noi începuturi. Chiar cred asta cu desăvârșire și încurajez oamenii să observe ce au de învățat dintr-o asemenea experiență, să îi atribuie un sens. Toate astea nu fac despărțirea mai puțin sfâșietoare. Pentru o relație este nevoie de 2 persoane, însă pentru o separare este suficient să își dorească doar una. Uneori rămânem blocați în durere fiindcă nu înțelegem de ce, când și cum s-a întâmplat. Altădată avem parte de ghosting, celalalt alege să fugă fără explicații. E firesc să apară confuzia, dorința de claritate și de o încheiere sănătoasă. Când un partener fuge din relație, e ca și cum anulează tot ceea ce a fost, te anulează pe tine, anulează relația. Te simți ca într-un film fără final și te vezi nevoit să cauți tu posibile variante de încheiere. Durerea ne îngheață și ne face să regresăm. Unii oameni aleg să iasă brusc din relație, fiindcă uneori au teama de abandon și astfel preferă să facă ei primul pas și pleacă, alteori cred că doar ceea ce simt și vor ei contează. Lasă în urmă confuzie, neputință, rușine, furie, tristețe, dezamagire. Își iau bagajele și ies pe ușă, lăsând la celălalt partener un alt bagaj ce conține întrebări, linii difuze, frustrare, un bagaj greu de dus, pe care sunt nevoiți poate să îl care multă vreme. E greu să accepti realitatea când lipseste claritatea. Ca și ființe umane, avem nevoia de acel closure. Uneori, oamenii își pun sufletul pe tavă în fața celuilalt, iar apoi regretă că au facut-o. Trăim vremuri în care relațiile nu se mai repară, ci se aruncă. Ani întregi de relație se pot încheia într-o clipă fără prea multe cuvinte. Oamenii fug de probleme, de parcă nu tot ei le-ar fi creat. E nevoie de asumare, de grijă, fiindcă nu avem de-a face cu marionete, ci cu suflete de om. Un gest de nepăsare sau de evitare poate lăsa urme adânci în inima cuiva. Ce putem face pentru a face procesul mai ușor de digerat? E nevoie să acceptăm emoțiile ce vin spre noi, chiar și cele dureroase sau neplăcute. În mod real, nu putem controla ceea ce fac ceilalți, ci putem controla felul în care noi reacționăm în fața unor situații. Durerea e măsura legăturii pe care am avut-o cu celălalt, iar timpul are nevoie de timp."

Psihoterapeut integrativ | Elena Praz

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cadoul Libertății

Jurnal de călătorie – 11 Noiembrie, Viena

Strălucește în lumina ta unică.